Kersttradities over de hele wereld

Two women in Christmas costumes pose with a tourist.

Nederlandse kinderen in Nederland, of Nederland, kijken vol spanning uit naar Sinterklaasdag op 6 december. Terwijl ze reikhalzend uitkijken naar de komst van Sinterklaas, kopen de mensen om hen heen cadeaus, schrijven ze bij elk een klein gedichtje en pakken ze zorgvuldig in. elk geschenk om de inhoud een verrassing te houden voor de ontvanger.

Sinterklaas is een vriendelijke bisschop. Hij draagt ​​rode gewaden en een lange, puntige mijter op zijn hoofd. Sinterklaas vaart elke winter per schip van Spanje naar de haven van Amsterdam. Met hem brengt hij zijn witte paard en een enorme zak vol cadeautjes voor de kinderen. De burgemeester en alle Amsterdammers trekken naar de haven om Sinterklaas te begroeten als hij aankomt. Klokken luiden, de mensen juichen en een fanfare leidt een parade door de straten. De parade stopt bij het koninklijk paleis, waar de koningin Sinterklaas verwelkomt.

Families vieren Sinterklaasavond thuis met veel lekker eten, warme chocolademelk en een brievenbanket. Dit is een “lettercake” gemaakt in de vorm van de eerste letter van de familienaam. In sommige families krijgt elke persoon een kleine letterbank met hun eerste initiaal.

Dan komen de zorgvuldig gekozen en ingepakte “verrassingen” tevoorschijn. Elk geschenk gaat vergezeld van een persoonlijk vers geschreven door de gever over de ontvanger. En ook al zijn de cadeaus van familie en vrienden, ze zijn allemaal gesigneerd met ‘Sinterklaas’. Niemand wordt verondersteld te weten wie het geschenk echt heeft gegeven. De manier waarop ze zijn verpakt, draagt ​​bij aan de verrassing. In een aardappel zit misschien een klein cadeautje verstopt. Een groot geschenk kan een verrassing blijven door het op zolder te verstoppen. De ontvanger maakt een kleiner cadeau open met daarin een briefje dat de ontvanger vertelt waar het echte pakket te vinden is.

Tot slot, aan het eind van de avond, zetten de kinderen hun schoenen bij de open haard. De schoenen zijn gevuld met hooi en wortelen voor het paard dat Sinterklaas op Sinterklaasavond door de straten rijdt. De kinderen zingen een lied over hoezeer ze hopen dat het koude, natte, mistige weer Sinterklaas die nacht niet weghoudt. Vervolgens vertellen ze hun ouders hoe goed of hoe slecht ze zich het afgelopen jaar hebben gedragen. Als goed opgevoede kinderen ‘s ochtends wakker worden, zijn hun schoenen gevuld met noten, snoep en andere verrassingen.

In het oosten van Nederland kondigen boerenfamilies de komst van Kerstmis aan vanaf de eerste zondag van de advent, de vierde zondag voor Kerstmis, tot kerstavond door op een hoorn te blazen die is gemaakt van holle vliertakken. De hoorns maken een griezelig geluid als ze op elke boerderij in de buurt worden geblazen.

Later in december versieren Nederlandse gezinnen een kerstboom en versieren het huis met kaarsen, evergreens en hulst. Sommige kinderen hangen op kerstavond een kous aan de schoorsteenmantel, maar na Sinterklaas zijn er voor de meeste Nederlandse kinderen geen cadeautjes meer.

Gezinnen gaan op kerstavond samen naar de kerk en dan weer op kerstochtend. Ze komen samen voor een familiediner van geroosterde haas, wild, gans of kalkoen. Eierpunch en een glühwein zijn speciaal gemaakt voor deze viering. Na het eten verzamelt de familie zich voor de open haard om verhalen te vertellen en kerstliederen te zingen.

26 december wordt Tweede Kerstdag genoemd. Vaak gaat het gezin die dag uit eten in een restaurant. Veel concerten, recitals en andere muziekuitvoeringen maken deze eerste kerstdag bijzonder.

Kersttradities over de hele wereld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top